Nieuws

10 november 2015

Verhuisbericht

Heb alle bordjes in het Vrijheidsbos inmiddels gelezen, maar deze niet kunnen vinden.

Ben verhuisd. Vind het trouwens veel te druk worden met al die mensen de afgelopen

weken. Woon nu daar bij die molen!   R.  

Reigers lezen bordjes

Wisten jullie dat we reigers in het bos hebben die onze bordjes langslopen om

te kijken van wie de bomen zijn. Vanmorgen zelf gezien.

Margriet Bezemer

Natuurwerkdag 7 november

Zaterdag 7 november staat weer in het teken van de jaarlijkse natuurwerkdag. Vanaf 10.30 uur bent u van harte welkom in het geheel vernieuwde Vrijheidsbos. Er is veel werk verzet om dit bijzondere bos nog unieker te maken. Vooral kinderen zullen zich uitstekend gaan vermaken. Daarnaast blijft het bos natuurlijk een stukje natuur waar het bijzonder plezierig toeven is. Even het hoofd leegmaken, de gedichten lezen en genieten van een prachtig gebied.

Tijdens de werkdag worden dode bomen vervangen en een aantal nieuwe geplant. Er zijn onderhoudswerkzaamheden te doen zoals schoffelen, schildere enz.

Iedereen, jong en oud is van harte welkom. Er is koffie met taart en na afloop drinken we gezamenlijk een glaasje.

Vrijheidsbos ook op Brielle Bruist

Zaterdag 29 augustus is de tiende editie van het "Brielle Bruist" festijn.

Ook het Vrijheidsbos is aanwezig met een kraam. Bestuursleden geven informatie over de plannen voor het komend najaar, de aanpassingen in het bos en de mogelijkheid tot aanmelden voor de onderhoudsdag in november.

Uiteraard zijn er ook weer kaarten en foto's te koop gemaakt door onze secretaris, Margriet Bezemer.

Wij zien én informeren u graag.

Brielle, 14 juli 2015     

Beste vrijwilligers,

Graag nodigen wij jullie uit voor een bijeenkomst  op woensdag 22 juli a.s. in de Infirmerie, Rozemarijnstraat 42 om u bij te praten over de komende veranderingen in het Vrijheidsbos. Vanaf 13.30 uur staat de koffie klaar. 

In de maanden augustus, september en oktober gaat de uitvoering plaatsvinden van het project  “natuurlijk spelen en natuureducatie” in het Vrijheidsbos n.a.v. de gewonnen prijsvraag  “Brielse Meer wil méér”. 

De regie van het geheel is in handen van het GZH (GroenvoorzieningenZuid Holland),  maar er zijn werkzaamheden die wij met vrijwilligers kunnen en mogen uitvoeren.

Hierover willen wij graag met jullie overleggen om te weten of deze zaken te realiseren zijn en of er genoeg “liefhebbers” zijn om deze klussen te klaren en eventueel in de toekomst te onderhouden. Er is ook (financiële) ruimte om nieuwe ideeën in te brengen.

Bij de bijeenkomst zal ook iemand van de GZH aanwezig zijn om vragen te beantwoorden. Graag horen we per e-mail van je of je de 22e aanwezig kunt zijn en/of je geïnteresseerd bent om mee te doen.

Met vriendelijke groet

Rein Groen, voorzitter

Margriet Bezemer, secretaris

Penningmeester gezocht

Onze penningmeester, Rob Eppinga wil wegens drukke werkzaamheden zijn functie ter beschikking stellen. Derhalve zoekt de stichting een nieuwe penningmeester. Wanneer u mee wilt werken aan de ontwikkelingen van het Vrijheidsbos in een enthousiast bestuur én verstand heeft van financiële zaken, neem dan contact op met de voorzitter, Rein Groen.

Uiteraard bedanken wij Rob voor zijn jarenlange inzet voor het vrijheidsbos en hopen hem op de werkdagen te blijven zien.

De bank staat er weer 'gekleurd' op. Geverfd door Eddy Janse.

Meer foto's van de werkdag 2015 op Nl doet 2014-2015

Succesvolle NL Doet dag in Vrijheidsbos

Zaterdag 21 maart was ondanks het gure weer een uiterst succesvolle 'Doe Dag'. Naast vele bekende vrijwilligers mochten we ook enkele nieuwkomers verwelkomen waaronder burgemeester Gregor Rensen. Net als de anderen was hij de gehele ochtend actief. Vanwege een afspraak elders kon hij niet bij de afsluitende borrel zijn, hetgeen hij betreurde.

Er is hard gewerkt en alle voorgenomen klussen werden uitgevoerd. Het bestuur is een ieder zeer erkentelijk voor de inzet. 

Burgemeester Rensen en wethouder Verbeek in Vrijheidsbos

19 maart 2015

Burgemeester Rensen en wethouder Verbeek van de gemeente Brielle steken zaterdag 21 maart de handen uit de mouwen tijdens  NL Doet in Vrijheidsbos. Om 10.00 uur zullen zij aanwezig zijn voor de koffie waarna een klus zal worden aangepakt. Zoals ieder jaar wordt er gesnoeid, gepoot, gemaaid en gezaaid in het Vrijheidsbos als start van een nieuw seizoen in dit unieke bos.

Ook u ben t van harte welkom. Er worst gewerkt van 10.30 uur tot een uur of half twee. De ochtend wordt afgesloten met een feestelijk glaasje.

Weer 'doedag' in Vrijheidsbos

16 februari 2015

Op 21 maart a.s., de eerste lentedag, is er weer de doedag in het Vrijheidsbos. Iedereen, jong en oud, wordt uitgenodigd mee te helpen het Vrijheidsbos weer 'zomerklaar' te maken. Snoeien, maaien, schilderen en onkruid wieden, er is genoeg te doen.

We beginnen om 10.30 en sluiten af met een drankje om een uur of half twee. Vooraf koffie met wat lekkers erbij. Vanaf 10.00 uur bent u van harte welkom op deze door het Oranjefonds gesponsorde dag. Traditoneel zorgt Dudok Rotterdam voor de versnaperingen.

Van te voren aanmelden kan via het secretariaat: kenm.bezemer@hetnet.nl

Speciale vrijwilligersdag in Noordwijkerhout.

1 februari 2015

Graag brengen wij u het volgende onder de aandacht. Zoals u weet werkt het Vrijheidsbos nauw samen met  Landschap & Erfgoed Zuid-Holland. Jaarlijks organiseren zij een werkdag waarvoor ook de vrijwilligers van het Vrijheidsbos uiteraard worden uitgenodigd.

U dient zich hiervoor wel zelf aan te melden. Dat kan via de link in het artikel.

‘Zinnenprikkelend Erfgoed en Groen’

Uitnodiging vrijwilligersdag 2015

Zaterdag 14 maart 2015  - Landgoed Nieuw-Leeuwenhorst Noordwijkerhout


Ook dit jaar organiseert  Landschap & Erfgoed Zuid-Holland weer de jaarlijkse provinciale vrijwilligersdag. Alle vrijwilligers die actief zijn in erfgoed en groen zijn van harte welkom op het landgoed Nieuw- Leeuwenhorst in Noordwijkerhout. 

Landgoed Nieuw- Leeuwenhorst, eigendom van het Zuid-Hollands Landschap,  is onderdeel van de Erfgoedlijn landgoederen en zal binnenkort deels worden gerestaureerd.
Het thema van deze vrijwilligersdag is het beleven van groen en erfgoed waarbij het gebruik van alle zintuigen centraal staat.

Dank voor vrijwillige inzet
De provinciale vrijwilligersdag is bedoeld  als dank voor de enorme inzet van alle vrijwilligers die actief zijn in natuur, landschap en erfgoed in de provincie Zuid-Holland. Deelname is gratis, maar aanmelden is wel verplicht. U kunt zich digitaal aanmelden via: http://www.landschaperfgoedzh.nl/aanmeldenvrijwilligersdag/

Gevarieerd programma voor alle zintuigen
We hebben een gevarieerd programma voor uiteenlopende interesses.
Voor oog en hand is er een workshop die natuur en creativiteit combineert, voor de smaakpapillen een heerlijke Foodwalk, voor het oog  een workshop natuurfotografie, voor de neus is er een workshop over kruidenteelt en een workshop houtskool maken. Een excursie rond bollenvogels en een workshop rond het herkennen van bomen en struiken zijn eveneens te kiezen.

Voor de verdieping is er een lezing over het bollenerfgoed en de ontstaansgeschiedenis van het landschap in de Bollenstreek.

Wie zelf actief aan de slag wil gaan kan meewerken aan een klus in de natuur, of meelopen met een wandeling over het landgoed Nieuw-Leeuwenhorst. Voor wie het liever rustig aan doet is het mogelijk om een vaartocht te maken over de historische trekvaarten.

Wij hopen u weer te ontmoeten op de provinciale vrijwilligerdag 2015!

Namens Landschap & Erfgoed Zuid-Holland,    


De Groene Motor,        

Dirk Polder

Vrijheidsbos ontvangt donatie personeel Rabobank

Vrijdag 30 januari ontving bestuurslid Dirk Wolthaus van het Vrijheidsbos uit handen van Ilona Liplijn van de Rabobank Oostvoorne namens het personeel een donatie van 300 euro. Onze hartelijk dank hiervoor.

Kinderen denken mee over Vrijheidsbos

Woensdag 21 januari heeft een groepje kinderen op uitnodiging van het Recreatieschap en het Vrijheidsbos zich bezig gehouden met hun wensen voor het Vrijheidsbos. Dit in het kader van de gewonnen prijs door het Vrijheidsbos om van het bos ook een ecucatief en speelbos te maken. Uietraard zal dit niet ten koste gaan van de uitgangspunten van het bos, een plek voor overdenking, rust en spiritualiteit. Uiteeindelijk kwamen de kinderen met een aantal originele ideeën die meegenomen zullen worden in het ontwikkelingsplan.

Trots presenteren de kinderen hun plannen.

Het bestuur van de Stichting Vrijheidsbos wenst alle vrijwilligers, bomenbezitters, sponsoren en overige belangstellenden fijne feestdagen en een in alle opzichten gezond en voorspoedig

2015 

Vrijheidsbos wint superprijs!!!!

Donderdag 20 november kregen secretaris Margriet Bezemer en voorzitter Rein Groen tijdens een algemeen bestuursvergadering van het Recreatieschap VPR de prijs uitereikt voor het beste idee voor de Brielse Maas.

Bijgaand het juryrapport dat voor zichzelf spreekt. Wij zijn apetrots uiteraard mede namens alle vrijwilligers.

 Natuurlijk spelen en natuureducatie

 Stichting Vrijheidsbos Brielle wint prijsvraag "Brielse Meer wil méér"

 “Natuurlijk spelen en natuureducatie” is de winnende inzending van de zomerprijsvraag Brielse meer wil méér. Dat heeft de hiertoe ingestelde bestuurscommissie van het recreatieschap Voorne-Putten-Rozenburg unaniem besloten. Het bestuur is zeer gecharmeerd van het idee van stichting Vrijheidsbos Brielle waarin de nadruk ligt op het beleven van de natuur op een speelse manier.  Voor de uitvoering van het plan is éénmalig een budget van € 30.000,- euro beschikbaar en € 50.000,- voor tien jaar onderhoud. Donderdagochtend heeft het bestuur van het recreatieschap bij aanvang van de bestuursvergadering van het schap de prijs overhandigd aan drie vertegenwoordigers van de stichting Vrijheidsbos. 

 Belangrijkste criteria voor het bestuur bij het vaststellen van de prijswinnaar waren naast een leuke en creatieve toevoeging aan het gebied onder andere dat het winnende idee openbaar en gratis toegankelijk zou zijn en dat de uitvoering en het beheer van het idee valt binnen het beschikbare bedrag van € 80.000. Dat is het geval met de combinatie natuurspeelplek/natuureducatie van Stichting Vrijheidsbos. Het bestaande Vrijheidsbos in Brielle zal worden uitgebreid met natuurlijke speelmaterialen zoals omgevallen bomen, boomschijven en grote keien om op te klimmen en zitten en klauteren. Ook komt er een insectenhotel, een kast met boomstammetjes zodat kinderen een naam bij een boomsoort kunnen plaatsen en borden met afbeeldingen van vissen, vlinders, vogels, bomen en struiken. 

Vrijheidsbos

Het Vrijheidsbos is een begrip in Brielle waar inmiddels meer dan 500 bomen zijn geplant door jong en oud. Bijzonder van het Vrijheidsbos is dat het een zogenaamd ‘bezinningsbos’ is, een plek waar jong en oud een boodschap, wens of gedachte aan een gebeurtenis, beminde of overledene kunnen achterlaten, of zich kunnen bezinnen op het begrip vrijheid. Deze wensen staan op zogenaamde poëziepanelen naast de bomen.

 Inzendingen

Het recreatieschap ontving ruim 60 inzendingen met ideeën voor recreatie bij het Brelse Meer variërend van fitnesstoestellen tot een zeilrace. Ook kinderen brachten leuke ideeën in. Hoewel veel van de ingezonden ideeën supercreatief zijn, zijn ze helaas niet allemaal uitvoerbaar binnen het vastgestelde budget of voldoen niet aan de eis van openbaarheid. Alle inzenders krijgen een leuke attentie thuisgestuurd vanwege het enthousiaste meedenken en worden aangespoord hun idee niet gelijk los te laten.

 Aanleiding prijsvraag

Door de aanleg van de Maasvlakte II wordt de A15 verbreed. Rijkswaterstaat heeft het Recreatieschap Voorne-Putten-Rozenburg gevraagd om een voorstel te doen voor 'wettelijke verplichte compensatiegelden'. Deze gelden zijn grotendeels al besteed aan vijf nieuwe recreatieprojecten. Voor het bedrag dat over is, is deze ideeënprijsvraag uitgeschreven.

Bovenstaande betekent dat de toekomstvisie elders op deze site 'Het Vrijheidsbos in 2050" herschreven kan worden. Veel van de daar genoemde plannen en wensen kunnen naar voren gehaald worden. We starten er mee in 2015!!!

Zeer geslaagde Natuurwerkdag in Vrijheidsbos

3 november 2014

Een kleine 40 mensen waren afgelopen zaterdag bijeengekomen voor  werkzaamheden in het Vrijheidsbos. Het is inmiddels

een vertrouwde ploeg die in voor- en najaar aanwezig is. Daarnaast melden zich ieder jaar weer nieuwe vrijwilligers.

De werkzaamheden bestonden dit jaar uit het plaatsen van een kleine 100 nieuwe bordjes bij de bomen. De ontbrekende

paaltjes werden in de grond geslagen, paden ontdaan van onkruid, vlinderkamers schoongemaakt en het riet bij de vijver weggeknipt. Een treurwilg is geplaatst op de heuvel (dode bomen

Zodra we over voldoende financiële middelen beschikken worden de andere kapotte poëzieborden vervangen. Uiteraard werd er ook gezellig samen koffie gedronken met appeltaart van Dudok en een glaasje gedronken na afloop. Moe maar voldaan kijken we terug op een zeer geslaagde dag in een zonovergoten mooi Vrijheidsbos.

worden volgend voorjaar vervangen). Ook rond de bomen is gemaaid met bosmaaiers en het prieel heeft weer een fris aanzien gekregen door een nieuwe verflaag. Er zijn 2 nieuwe poëzieborden geplaatst, de overige zijn schoongemaakt.

Jaarverslag verschenen.

24 september 2014

Het jaarverslag 2013 is verschenen. Klik op de link en u ziet een overzicht van de activiteiten en het financieel verslag over 2013. 

1 november, klussen in het Vrijheidsbos

Instructie bij de vorige werkdag in maart. Zie foto's Nederland doet 2014 op deze site.

12 september 2014

Zaterdag 1 november vindt de jaarlijkse natuurwerkdag plaats. En natuurlijk is het Vrijheidsbos ook weer van de partij. Snoeien, wieden, opruimen en klein onderhoud aan brug, prieel en informatiepanelen staat dit keer op de rol.

Met een groep vrijwilligers gaan we deze klus klaren. Er is koffie met wat lekkers en na afloop een glas wijn of fris. We beginnen tussen half elf en elf uur en gaan door tot een uur of twee. Bent u bomenbezitter? Dan is dit de gelegenheid om te kijken hoe uw boom erbij staat en kunt u ook meteen een handje uitsteken voor het onderhoud van dit unieke bos, het Vrijheidsbos. Iedereen, jong en oud, is van harte welkom.

Zet 1 november in uw agenda, u bent van harte welkom.

Grasmaaiers in gebruik

18 augustus 2014

Afgelopen donderdag 14 augustus werden voor de eerste keer de nieuw aangeschafte grasmaaiers in gebruik genomen. Onder leiding van het bestuurslid tehnische zaken, Dirk Wolthaus werd het eerste gedeelte bij de entree onder handen genomen. Een vijftal vrijwilligers waren op de uitnodiging afgekomen. De bedoeling is dit regelmatig te herhalen. Wanneer u ook een handje wilt uitsteken om het bos in puike conditie te houden laat het weten via onze secretaris, Margriet Bezemer.

Bruisend Brielle

Op 30 augustus 2014, de laatste zaterdag van de maand is het weer tijd voor

een kraam. U kunt bij ons terecht;

Bruisend Brielle. Ook Stichting Vrijheidsbos is weer in het centrum aanwezig met

- om u op te geven als vrijwilliger op onze natuurwerkdagen in voor- en najaar

- met al uw vragen

  aan het Vrijheidsbos.

- en om kaarten en boekenleggers te kopen, waarvan de opbrengst ten goede komt

Uiteraard kunt u ook foto's inzien van alle activiteiten die er de laatste jaren in het bos hebben plaatsgevonden.

23 april 2014

Op 10 mei a.s. wordt er in de St. Catharijnekerk een hobby-  en talentendag

gehoudenvan 10.00 tot 16.00 uur.  Margriet Bezemer, secretaris van het Vrijheidsbos is aanwezig met door haar gemaakte wenskaarten, foto's en boekenleggers. De opbrengst van de verkoop komt geheel ten goede aan het onderhoud van het Vrijheidsbos. U komt toch ook!

4 april 2014

Welplaat doet………

Elk jaar worden medewerkers van Welplaat Groenvoorziening i.h.k. van veilig en gezond werken nageschoold in het gebruik van mechanische gereedschap en werkhouding.

Dit jaar stond het werken met bosmaaier op het programma. De training bestaat dan uit een theoriedag  en een praktijkdag.

Voor de praktijkdag wordt dan een geschikte locatie gezocht.

Als regelmatig bezoeker  met hond was het mij opgevallen dat het gras rond de bomen en het riet niet gemaaid wordt en een dor beeld biedt. Dat is ook begrijpelijk, omdat  het zeer arbeidsintensief is om rond de bomen te maaien.

Echter voor Welplaat een uitstekend trainingsobject.

Contact met het bestuur van het Vrijheidsbos leverde  al snel een positieve reactie op om het Vrijheidsbos als trainingslocatie te gebruiken

Het resultaat mag er zijn. Twee praktijkdagen geeft het Vrijheidsbos weer een ander aanzien met kort gras rond de bomen en de medewerkers van Welplaat Groenvoorziening getraind .

Na dit succesvolle experiment zal er dit najaar wederom een maaidag worden ingepland. Op vrijwillige basis zullen de medewerkers van de Welplaat een dagje maaiwerkzaamheden gaan verrichten. Uiteraard is het bestuur uitermate gelukkig met deze manier van samenwerken en dankt  de medewerkers en directie van de Welplaat oprecht voor hun medewerking.

Nieuws uit de Bos-Shop

Ik wil u graag attent maken op onze BOS-shop, waarin we verschillende artikelen verkopen, waarvan de opbrengst ten goede komt aan het Vrijheidsbos. 

Er zijn wenskaarten  met foto’s,  alle genomen hier in het bos van bomen, struiken, vruchten en bloemen. U zou zo’n kaart nu goed kunnen versturen om te laten weten dat ook u een boom heeft geplant. Ook zijn er boekenleggers met een fotootje van een boom en met de tekst  “hier was ik” .  Dat geldt ook voor de bladzijde in het boek dat u aan het lezen bent. 

De ontstaansgeschiedenis van het Vrijheidsbos vindt u in het boekje Vrijheidsbos Brielle, een landschap van gedichten en verhalen. Hierin staan  o.a.  alle gedichten op de poëzieborden hier in het bos, o.a.  gemaakt door leerlingen van de basisscholen in Brielle, waarin zij uiting geven aan hun gedachten over oorlog, vrede en vrijheid. 

De poëzieborden zijn na jaren in weer en wind echt aan vervanging toe.  

We zijn heel blij dat we nieuwe grondpalen en bevestigingsmateriaal als schenking van

de firma  Groen bevestigingsmaterialen uit Purmerend hebben mogen ontvangen. 

Voor de borden hebben we een bedrag van ca. € 2.000,-- nodig. Met de verkoop van onze bos-shop artikelen gaat dat niet hard genoeg dus we zullen op zoek gaan naar fondsen en sponsors.

De mogelijkheid hier in Brielle stil te kunnen staan bij gedichten en gedachten over vrijheid met al die bomen door ons geplant is toch wel een groot goed.

Wij hopen dat u/jij  het bos veel zult kunnen en komen bezoeken en dat het ook echt ‘uw/jouw’ bos wordt.

Margriet Bezemer, secretaris

NL Doet, doet Vrijheidsbos

2 maart 2014

Op 22 maart is het weer tijd voor de voorjaarsschoonmaak/ klusdag in het Vrijheidsbos aan de Brielse Maas. Inmiddels uitgegroeid tot een twee keer per jaar terugkerend evenement waar naast het werken aan het bos gezelligheid voorop staat. Er is koffie met wat lekkers en na afloop een goed glas op een nieuw mooi jaar in het Vrijheidsbos.

Speciale aandacht voor de vijver

In samenwerking met NL Doet, de landelijke organisatie van het Oranje fonds worden een aantal klussen aangepakt. De vijver zal van het riet langs de kanten worden ontdaan en worden schoon gemaakt. Dode bomen worden vervangen door nieuwe, komen er twaalf nieuwe bomen en een aantal wilgen bij. We gaan, wanneer het weer dat toelaat, de brug en het prieel schilderen en Het Verharde Pad wordt onkruidvrij gemaakt. Er wordt gezaaid in de vlindertuinen en gedichtenborden opgeknapt. Dit alles onder de bezielende leiding van ons bestuurslid algemene zaken, Dirk Wolthaus. Veel vrijwilligers hebben zich al aangemeld waaronder wethouder Wilbert Borgonje en een groep verkenners van  scouting Bas ’t Hart. We kunnen altijd nog handjes gebruiken dus meldt u aan via de secretaris Margriet Bezemer; kenm.bezemer@hetnet.nl

Vrijheidsbos doet weer mee met NLdoet

19 januari 2014

Op zaterdag 22 maart organiseert het bestuur van het Vrijheidsbos wederom de voorjaars onderhoudsdag.

Samen met het recreatieschap Brielse Maas worden dode bomen vervangen, een klein aantal nieuwe bomen geplant en krijgt het bos weer een opknapbeurt. Ook wordt een corridor van wilgen geplant vanaf de brug het bos in. Zet de datum vast in uw agenda. Door een bijdrage van het Oranjefonds is er, als gebruikelijk, een hapje en een drankje voor alle deelnemers. Ook kinderen zijn van harte welkom. U kunt zich opgeven bij de secreatris Margriet Bezemer, wanneer u deze dag mee wil helpen. kenm.bezemer@hetnet.nl

Hulde, hulde, hulde

Margriet links op de foto.

8 december 2013

Onze secretaris, Margriet Bezemer, heeft de afgelopen maanden wenskaarten verkocht met door haar zelf gemaakte foto's van het Vrijheidsbos. De opbrengst van haar actie, VIJFHONDERD EURO, heeft ze gedoneerd aan het Vrijheidsbos. Een formidabel bedrag wat als basis gaat dienen voor de aanschaf van een motormaaier. Hartelijk dank, Margriet.

Vrijheidsbos niet genomineerd

4 november 2013

Helaas zijn wij met ons vrijwilligersproject ‘Vrijheidsbos’ niet genomineerd voor één van de “Meer dan handen vrijwilligersprijzen 2013”.

Het totaal aantal stemmen voor het Vrijheidsbos was 327. We gaan voort met het zoeken naar gelden en sponsoren voor de aanschaf van een motormaaier. We houden u op de hoogte.

We danken allen voor hun stem en voor het enthousiasmeren van anderen.

Vrijheidsbos nu ook per kano te bezoeken

25 oktober 2013

Na de enorme regenbuien van vorige week blijkt het Vrijheidsbos ook uitstekend te bezoeken met een kano,  zoals deze foto van Margriet Bezemer laat zien.

Wij hopen dat de meeste wateroverlast verdwenen is zodat we gewoon kunnen klussen op 2 november a.s. Heeft u zich al aangemeld?

'Het Verharde Pad' feestelijk geopend

20 september 2013

Zaterdag 7 september was een prachtige dag. Onder een heerlijk zonnetje werd 'Het Verharde Pad' in het Vrijheidsbos feestelijk geopend. Trudy Angeneind, oud voorzitter van het Gehandicaptenplatform en Frans Laurijsens als afgevaardigde van de gemeentelijke Commissie Toegankelijkheid verrichten de opneninghandeling. Dit deden ze door de Geuzenvlag te verwijderen van het naambord dat de toegang siert naar het pad. Rein Groen, voorzitter van het Vrijheidsbos memoreerde de gang van zaken die tot de totstandkoming van het Pad hadden geleid. Een speciaal woord van dank ging naar gemeente Brielle en speciaal de commissie Toegangkelijkheid maar speciaal naar de ambtenaar buitengebied Wim van Overdam. Hij had zich enorm ingespannen om samen met aannemer Minnekus Zuidland het karwei te klaren.

Een speciaal dankwoord was er voor Dudok Rotterdam. Wederom hadden zij voor een verrukelijk hapje en drankje gezorgd. Het was gezellig druk en na de opening kon men gebruik maken van het pad en de recent geplaatste nieuwe banken. Zie elders op deze nieuwspagina. De foto's zijn van Jos Uitdehaage.

"Meer dan handen vrijwilligersprijzen 2013"

5 september 2013

In de periode 2000 tot 2005 is het Vrijheidsbos tot stand gekomen,  een bijzondere plek aan de Brielse Maas. Zo’n 500 bomen zijn er geplant door mensen, jong en oud met eigen motieven om te planten, met eigen creativiteit van dichten rondom vrijheid,  bezinning en natuur.

In verband met bezuinigingen is het maaien van het terrein de laatste jaren helaas tot een minimum teruggebracht . Wij zijn met vrijwilligers in voor- en najaar gestart met werkdagen.

Het werken met elkaar is een succes en geeft veel voldoening, maar is helaas niet genoeg om het bos een goed aanzien te geven.

Onze wens is een motormaaier waarmee we graspaden kunnen maaien langs  geplante bomen, zodat  bordjes met teksten gelezen kunnen worden.

Wij hopen met de actie “Meer dan handen”  een prijs te winnen, zodat wij  met onze vrijwilligers kunnen zorgen dat het Vrijheidsbos  “een monument in het landschap“  is en blijft. 

Ga naar de site www.vrijwilligerswerk.nl ga naar uw favoriete vrijwilligersproject, zoek vrijheidsbos Brielle en stem!!!

Banken geplaatst

8 september 2013

Dirk Wolthaus en Rein Groen hebben de banken geplaatst in het bos. Ruim op tijd voor de opening van 'Het Verharde Pad' op 7 september. De drie banken werden gesponsord door: Eppinga Robijn, Rotterdam; Frisian Trading, Brielle en Henri Systems, Zwijndrecht.

Gezellige dag op Brielle Bruist

1 september 2013

De bestuursleden Margriet Bezemer, Dirk Wolthaus en Rein Groen hebben op Brielle Bruist vele mensen kunnen informeren over het Vrijheidsbos. Daarnaast heeft Margriet veel zelfgemaakte kaarten verkocht die ten goede komen aan de Vrijheidsboskas.

Burgemeester en wethouders ook naar opening 'Het Verharde Pad'

1 september 2013

Burgemeester Betty van Viegen en de wethouders Dick Verbeek en Klaas Schipper zullen ook aanwezig zijn bij de opening van 'Het Verharde Pad' in het Vrijheidsbos.

Zaterdag 7 september om 13.00 uur zal de oud-voorzitter van het Gehandicaptenplatform, Trudy Angeneind samen met vertegenwoordigers van de commissie Toegankelijkheid, Frans Laurijssens en André Krohwinkel ‘Het Verharde Pad’ officieel in gebruik stellen.
Daarnaast worden de banken in gebruik genomen die dankzij sponsoring van de firma’s Frisian Trading uit Brielle, Henri Systems Holland uit Zwijndrecht en Eppinga Robijn uit Rotterdam zijn geplaatst. Ook de bank, door sponsoring van de Rabobank VPR en het Deltaport Donatiefonds kon worden aangeschaft,  zal in gebruik genomen worden.
De firma Dudok uit Rotterdam zorgt voor een hapje en een drankje. Uiteraard is iedereen maar speciaal de bomenbezitter van harte welkom.

Vrijheidsbos ook op ‘Bruisend Brielle’

24 augustus 2013

Het Vrijheidsbos is ook aanwezig op de gezellige markt tijdens  ‘Bruisend Brielle’ op zaterdag 31 augustus. U kunt er terecht voor informatie, nieuwe ontwikkelingen en plannen voor de toekomst. U kunt zich inschrijven als vrijwilliger om af en toe mee te helpen bij het onderhoud van het bos. Tevens zijn er kaarten te koop om de kas te spekken. Er zijn prachtige foto's van het bos te zien gemaakt door secretaris Margriet Bezemer.

'Het Verharde Pad' is klaar!!

28 juli 2013

Door een geweldige inspanning van gemeente, commissie toegankelijkheid, recreatieschap, firma Mienekus en het bestuur van het Vrijheidsbos is 'Het Verharde Pad' binnen luttele maanden gerealiseerd. Met 'Het Verhade Pad' wordt het Vrijheidsbos ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers, scootmobielen en een ieder die minder mobiel is. Het pad voert langs de panelen met gedichten waarvan een aantal op dit moment gerestaureerd worden. Het bestuur heeft inmiddels toezeggingen voor het plaatsen van een aantal banken zodat het nog aangenamer wordt het Vrijheidsbos te bezoeken.

Om al deze positieve ontwikkelingen te vieren nodigt het bestuur u graag uit voor de officiële opening van 'Het Verharde Pad' op zaterdag 7 september 2013. Om 13.00 uur zullen een aantal leden van de commissie toegankelijkheid het pad officieel openen. U, en speciaal de bomenbezitters onder u bent van harte welkom.

Helaas ook vandalisme in het Vrijheidsbos

30 mei 2013

Bij de vijver staat een prieel waar je kunt schuilen bij regen of even rustig van het bos genieten. Ook jongeren maken regelmatig gebruik van het prieel. Uiteraard is daar niks op tegen we verzoeken jullie echter het afval van de meegbrachten etens- en drinkwaren weer in een plastic tasje mee te nemen. Onderweg naar huis kan het in een afvalemmer gegooid worden. Zo houden we het voor een ieder plezierig.

Het begint te leven in de vijver

30 mei 2013

Langzaam maar zeker breekt ook in het Vrijheidsbos de lente door. De eerste vlinders en ook één ree is reeds gesignaleerd. In de vijver worden nesten gemaakt en de eieren uitgebroed. Hierbij een foto van Margriet Bezemer.

Een pad van het hart

27 mei 2013

Ondanks het afschuwelijke weer is het de aannemer gelukt het pad aan te leggen. Een fantastische prestatie. Nog even een aantal afrondende klussen en men kan met rolstoel, rollator over het pad.

Ze zijn begonnen

15 mei 2013

Vandaag is de firma Minekus Zuidland begonnen met de werkzaamheden. Het pad wordt afgegraven en weer opgevuld met de verharding. Deze is inmiddels aangevoerd en ligt op de parkeerplaats. Tractoren met grote laadbakker rijden af en aan om materiaal aan- en af te voeren. Indrukwekkend.

Het gaat gebeuren

13 mei 2013

Als alles mee zit gaat het a.s. woensdag 15 mei gebeuren! Dan gaat de eerste spade de grond in waarmee een begin wordt gemaakt voor het verharden van het pad dwars door het Vrijheidsbos. De firma Minekus Zuidland is er klaar voor. Vandaag is het pad uitgelijnd. Een unieke samenwerking van de gemeente Brielle, het Stimuleringsfonds Toegankelijkheid, het Recreatieschap, de Stichting Vrijheidsbos en natuurlijk de firma Minekus Zuidland, gaan zorgen voor een goede toegankelijkheid van het Vrijheidsbos. Binnenkort kunnen ook rolstoelgebruikers en ouderen met een rollator van het Vrijheidsbos genieten.

Oud-voorzitter Egbert Rietveld bezoekt Vrijheidsbos

Egbert Rietveld bij één van de Vlinderkamers

26 april 2013

Vorige week bezocht oud-voorzitter Egbert Rietveld het Vrijheidsbos. Hij was aangenaam verrast door de vooruitgang die het bos had geboekt. Met name de ontwikkeling van de Vlinderkamers en de Insectenhotels bij de vijver spraken hem bijzonder aan. Vanuit zijn nieuwe woonplaats Goes zal hij de ontwikkelingen van het bos blijven volgen en uiteraard regelmatig bezoeken.

Het wordt lente!

19 april 2013

Het Vrijheidsbos begint te ontluiken. Je ruikt en ziet de lente.

28. mrt, 2013

Bomenbezitters doneren voor Het Verharde Pad

Er is inmiddels bijna 400 euro gedoneerd door bomenbezitters op de rekening van Het Vrijheidsbos. Geld dat gebruikt zal worden voor Het Verharde Pad en het onderhoud er van. Giften blijven welkom. Gulle gevers hartelijk dank.

27. mrt, 2013

Bordjes voor bij de boom te koop

Bij sommige bomen zijn de bordjes kapot gemaakt of geheel verdwenen. Nieuwe bordjes zijn te koop bij: Schoenmakerij Dennis Deurloo, Vischstraat 9, 3231 AV Brielle tel. 0181-415900 of 06-23411178 Ze kosten 15,95 euro.

27. mrt, 2013

Vrijheidsbos langs de Brielse Maas weer Spic en Span

De in het kader van NL DOET georganiseerde opzomerdag in het Vrijheidsbos is een groot succes geworden. Ondanks het koude weer waren een kleine 40 vrijwilligers en bomenbezitters naar de Brielse Maas getogen om de handen eens flink uit de mouwen te steken. Voorzitter Rein Groen heette iedereen van harte welkom en speciaal de kinderen die vol goede moed aan de grote opruimklus zouden gaan beginnen. Tevens stelde hij het nieuwe bestuur, Margriet Bezemer, Dirk Wolthaus en Rob Eppinga voor. Hierna was het tijd voor het planten van twee bomen. Bomenplanting Wethouder Dick Verbeek plantte samen met voorzitter Rein Groen een boom ter herinnering aan deze dag. Daarna werd door het bestuur een perenboom geplant als blijk van waardering voor de firma B. Minekus. Dit aannemers- en loonbedrijf gaat het broodnodige verharde pad dat dwars door het Vrijheidsbos loopt sponsoren en aanleggen. Het is de bedoeling dat voor de zomer dit pad er ligt waardoor ook rolstoel- en rollatorgebruikers maar ook ouders met kinderwagens van het bos kunnen gaan genieten. Hierna werden drie zg. vlinderkamers aangelegd, het prieel verhard en geschilderd, de brug opgeknapt en de vijver en de sloten schoongemaakt De dank van het bestuur gaat uit naar NL Doet, Frans van der Meer, hoofd Groenservice ZH voor zijn meedenken en –doen, Mirjam Eikelenboom van Landschapsbeheer Zuid Holland voor advies en ondersteuning, Zorgboerderij de Goede Aarde voor de taarten, Meesterwafelbakker Cees Beier voor de wafels en Dudok voor de koffie, thee en brownies. Wethouder Dick Verbeek en de ambtenaren Angelique van Oers en Wim van Overdam van de gemeente Brielle, voor hun hulp bij het verkrijgen van subsidie en het mogelijk maken van het Verharde Pad. Niet alles is geheel klaar gekomen. Het schilderwerk moet, ook door het weer, nog gebeuren. Hiervoor wordt een datum geprikt die later bekend wordt gemaakt. Rein Groen

Ter gelegenheid van de Opzomerdag wordt door wethouder Dick Verbeek en voorzitter Rein Groen onder leiding van bestuurslid Dirk Wolthaus een boom geplant.

F C VRIJ 19.11.2015 19:47

IK ZOU GRAAG 1 BOOMPJE WILLEN PLAATSEN MAAR ALS IK HET GOED BEGREPEN HEB IS DIT TIJDELIJK NIET MOGELIJK BIJ DEZE ZOU IK WILLEN VRAGEN INDIEN DIT WEL MOGELIJK

rein groen 20.11.2015 13:45

Wanneer u een mailtje stuurt naar de secretaris, kenm.bezemer@hetnet.nl wordt u op de wachtlijst geplaatst.
vr.gr. rein groen

Vereniging de vrienden van het BrielseMeer 23.10.2013 11:32

WWW.DeVriendenvanhetBrielseMeer.nl

heeft haar stem uitgebracht op de "Meer dan Handen prijs 2013".van 5000 euro voor een maaimachine en wensen u veel succes.

fam klootwijk brielle 07.10.2013 09:02

zondag : we zijn met mn zwager naar het bos geweest , die had het nog nooit gezien , erg leuk allemaal, mn man Henk raapte de rommel op bij het huisje .
1 tas

trudy angeneind 01.10.2013 23:08

wat een verschil met het modderpad van voorheen!

Nieuwe reacties

12.11 | 13:36

Woensdag was ik in het bos veel dank voor het plaatsen van het bordje bi...

08.10 | 06:36

Er is maar één land: de aarde. Er is maar één volk: de mensheid. Er is ...

03.10 | 16:41

volgens de getoonde kaart staat onze boom (zomereik) in de regel CC a...

02.04 | 07:54

Beste Ben, Ik neem aan dat de tekst die je zoekt op één van de grote ged...