Het vrijheidsbos in 2050

Vrijheidsbos aan de oever van het Brielse Meer in 2050

Langs de Brielse Maas ligt het Vrijheidsbos er prachtig bij. De bomen die van 2000 tot 2006 zijn geplant staan er, met hun kruinen ineengevlochten, groots en imponerend bij. Doordat de ruimten tussen de bomen vrij is gehouden is het een soort van groene pleisterplaats geworden. Kinderen spelen er veilig en honden ravotten met elkaar. Kinderen en kleinkinderen van diegenen die de bomen hebben geplant picknicken en drinken hun glaasje in de schaduw van ‘hun’ boom. Vlinders, aangetrokken door de vele verschillende bloemen die in het begin gezaaid maar later spontaan overal in het bos begonnen te bloeien, fladderen lustig rond. Langs de vijver mogen de insectenhotels vele gasten verwelkomen. De in het tweede decennium opgeworpen takken- en sprokkelhout hebben hun nut bewezen. De door een imker geplaatste bijenkasten zorgen voor een rijke oogst.

De langs de rand van het bos geplante bramenstruiken zijn in de oogsttijd geliefde plekken voor thuisjammakers. Dit geldt ook voor de rozenbottels aan het begin van het bos. Met veel succes wordt de jam en andere producten verkocht in de Groenwinkel aan de Groene Kruisweg. De nazaten van de eigenaar, nog steeds woonachtig tegenover de ingang aan de Spanjaardsweg houden een oogje in het zeil en als tegenprestatie oogsten zij de rozenbottels.

De Nollenkreek in het Brielse meer vlakbij het Vrijheidsbos lokt nu vooral bootjesvaarders die rust en spiritualiteit zoeken in het Vrijheidsbos. Een groep verzorgt regelmatig bijeenkomsten die voor een ieder te bezoeken zijn.

Door het Vrijheidsbos loopt, vanaf het fietspad langs het Brielse Meer een verhard pad waardoor het  ook toegankelijk is geworden voor rolstoelgebonden mensen, rollatorgebruikers en kinderwagens.

Het pad voert langs panelen met gedichten over vrijheid, gemaakt door kinderen van Brielse scholen.

De aanleg van het pad bleek een gouden greep. In 2013 mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de gemeente Brielle uit de pot Toegankelijkheid (hiervoor heeft vooral wethouder Dick Verbeek zich hard gemaakt), sponsors en bijdragen van particulieren.

De weg naar het Vrijheidsbos is door de bewegwijzering goed te vinden. Zowel langs het fietspad als bij de parkeerplaats aan de Spanjaardseweg staat een informatiebord met info over het bos, haar sponsors als wel over de flora en fauna in het bos. 

In eendrachtige samenwerking met Groenvoorziening Zuid Holland, verantwoordelijk voor de ‘hardware’, bomenonderhoud en maaien, Landschapsbeheer Zuid Holland voor ondersteuning van vrijwilligers en advies en het bestuur van het Vrijheidsbos, verantwoordelijk voor beheer en onderhoud middels vrijwilligersclubs én de inzet van het Wellant College, die het bos als stageplek gebruiken, is er al die jaren continuïteit. Jong en oud maakt er gebruik van. Het Vrijheidsbos wordt gebruikt voor educatie, vertier, rust en inspiratie en is een voorbeeld geworden voor vele gemeenten in het land.

In een steeds bedrijviger gebied tussen Botlek en Maasvlakte is het Brielse Meer een natuurgebied dat door velen wordt gebruikt om te recreëren. Met de centraal gelegen vestingplaats Brielle is het een ideale plaats voor toeristen. Een goed bereikbaar en goed onderhouden Vrijheidsbos heeft bewezen een meerwaarde te zijn voor dit gebied.

Brielle, 17 juli 2050

Ali B. Groen voorzitter a.i. stichting Vrijheidsbos

(nazaat van Rein J.M. Groen, oud-voorzitter)

Bovenstaand artikel geeft de situatie weer zoals deze zou kunnen zijn in 2050! Daarvoor moet nog veel werk verzet worden, samenwerking gezocht en gevonden. Sponsors geworven en bovenal de bomenplanters moeten weer vertrouwd worden met hun eigen bos.

Nieuwe reacties

12.11 | 13:36

Woensdag was ik in het bos veel dank voor het plaatsen van het bordje bi...

08.10 | 06:36

Er is maar één land: de aarde. Er is maar één volk: de mensheid. Er is ...

03.10 | 16:41

volgens de getoonde kaart staat onze boom (zomereik) in de regel CC a...

02.04 | 07:54

Beste Ben, Ik neem aan dat de tekst die je zoekt op één van de grote ged...