Natuurmomenten 2016

december

Uitgebloeide bloemen hebben zo hun eigen bekoring. In het voorjaar is dit weer uitbundig bloeiend fluitenkruid.

Gewoon fluweelpootje  (Flammulina velutipes)

Dit zwammetje wordt wel gekozen tot ‘paddenstoel van de maand december’ omdat het in deze maand meestal volop tot ontwikkeling komt. Gewone fluweelpootjes zijn goed bestand tegen kou en vorst. We moeten ze zoekenop dood hout, zoals hier in de vlinderkamers in het Vrijheidsbos. Ze groeien in bundels. Het oppervlak van hun steel is bezet met zeer fijne haartjes, het lijkt wel fluweel, vandaar ook hun naam.

november

Een algemeen voorkomend mos is dikkopmos; hier op een afgezaagde boomstronk in een van de vlindertuinen. Men heeft het wel over bloeiend mos maar mos kan niet bloeien. Na bevruchting vormt zich een sporenkapsel waarin veel sporen zitten. De sporen kunnen soms wel jaren liggen voordat ze zich ontwikkelen tot een mosje.

Het is weer op veel plekken nat in het Vrijheidsbos. Een vijver vol met water en in de wadi zijn veel keien onder water verdwenen. Met even een zonnetje een mooi beeld van afgevallen bladeren op de bodem.

oktober

Oktober (herfstvakantie)

Mooie tijd om eens wat rond te struinen in het Vrijheidsbos. Er zijn weer heel veel eikels in de bomen en ook eronder,

je kan kastanjes rapen, die soms nog in de bolster zitten maar ook zomaar er naast liggen.

Op de picknicktafel bij het prieel ligt een mooie verzameling. Van kastanjes en eikels kan je hele leuke poppetjes en beestjes maken met wat lucifers, cocktail- en/of satéprikkers. Met een getekend gezichtje of opgeplakte oogjes maak je een poppetje, een hond of poes, een rups, een stekelvarken enz. Op de computer vind je heel veel voorbeelden. Een fijne bezigheid in de herfstvakantie. In het bos is altijd wat te beleven.

september

Bij spinnen denken we vooral aan de herfst. Dan zijn de spinnen groot en volwassen en hun webben zijn dan ook groter en dus beter zichtbaar. Door dauw vallen spinnenwebben ook meer op.

De kruisspin is de bekendste spin van het wielweb in Nederland.

Een spinnenweb is zeer licht maar erg stevig en de draden zijn zo dun dat ze niet worden opgemerkt. De insecten die in het web belanden zijn de klos.

Je komt niet veel bloeiende planten meer tegen in het Vrijheidsbos. Maar langs de oever van de vijver, voor een groot deel zonder water, staat toch nog steeds naast één van de grote keien een mooi harig wilgenroosje te bloeien

augustus

Is het fruit in het Vrijheidsbos u al eens opgevallen. De appelbomen dragen heel veel vrucht. Aan een boom zo vol geladen mist men één, twee appels niet.

Langs de rand van het bos zijn veel braamstruiken te vinden. De bramen zijn vaak makkelijker te fotograferen dan te plukken. Met een beetje moeite lukt het wel en ze zijn erg lekker.

Spelende kinderen bij de vijver. Lekker kliederen met water en modder. Op de opmerking ‘jullie zullen vanavond wel in bad moeten’ was hun reactie: ‘wij hebben hier al een bad’!

Het gras is gemaaid, ligt te drogen en zal worden opgehaald. Weer volop mogelijkheden om te wandelen langs en tussen de bomen, te recreëren, spelen, picknicken enz.

juni

Volop bloemen aan de braamstruiken. Hier een hoornaar zweefvlieg of stadsreus. De meeste volwassen zweefvliegen eten nectar en stuifmeel en zijn daardoor belangrijke bloembestuivers. Ze lijken door hun kleur- patroon of wespen, bijen of hommels. De zweefvlieg leeft als larve van bladluizen

Sneeuw in juni, nee het is het pluis van de wilgen dat door de wind over en in de vijver zweeft. Een libelle is op een stukje riet neergestreken in de zon.

Mei

De gewone smeerwortel is een vaste plant uit de ruwbladigenfamilie. Het is een algemeen voorkomende plant die 40 tot 100 cm hoog wordt en van mei tot augustus bloeit in de kleur wit, roze en paars. De klokvormige bloemen worden veelvuldig bezocht door langtongige hommels die nectar uit de bloemen verzamelen.

Wie rusten wil in ’t Vrijheidsbos ….

Kies eens dit prachtige plekje, nu midden tussen ’t fluitenkruid, een plant uit de schermbloemenfamilie. De soort komt in Nederland algemeen voor, in het bijzonder op plaatsen die met gras begroeid zoals wegbermen die hierdoor wit gekleurd zijn.

April

Maand van groei en bloei.

Overal zie je blaadjes aan de bomen verschijnen, komt de zoete kers in bloei  en staan er opeens naast paardenbloemen en madeliefjes ook volop pinksterbloemen. Het Vrijheidsbos komt weer tot leven.

Maart

Grote Ereprijs (Veronica persica)

is een eenjarige plant die kan bloeien vanaf maart tot december en behoort tot de weegbreefamilie. Hoorde Grote Ereprijs oorspronkelijk in Klein-Azie thuis, nu is het in geheel West-Europa een van de gewoonste akkeronkruiden.

Kastanjeboom

De knoppen van de kastanjeboom zwellen op. Rond elke knop zitten kleverige schutbladeren. Ze glanzen in de zon. Uit de knop komt straks eerst een groene punt van opgevouwen groene blaadjes tevoorschijn. Die blaadjes groeien snel en het aantal blaadjes wordt steeds groter. Ook in het Vrijheidsbos vind je kastanjebomen. Je kunt de groei volgen van knop tot blaadjes, daarna de  bloemen en vervolgens de bolster met daarin de kastanje.

Februari

Speenkruid (Ranunculus ficaria), een van de eerste geel bloeiende plantensoorten die je na de

winter in bloei ziet komen. Speenkruid behoort tot de ranonkelfamilie.

Standplaats o.a. vochtig grasland (en dat vind je momenteel volop in het Vrijheidsbos). 

In een van de vlinderkamers op een boomstronk dit mooie  ’gewone elfenbankje’ in

prachtige kleuren.

Januari

Jammer dat deze vorstperiode weer voorbij is; je zou kunnen leren schaatsen in het Vrijheidsbos.

Wel koud ‘s morgens om 09.00 uur, maar prachtig weer voor mooie plaatjes.

Nieuwe reacties

12.11 | 13:36

Woensdag was ik in het bos veel dank voor het plaatsen van het bordje bi...

08.10 | 06:36

Er is maar één land: de aarde. Er is maar één volk: de mensheid. Er is ...

03.10 | 16:41

volgens de getoonde kaart staat onze boom (zomereik) in de regel CC a...

02.04 | 07:54

Beste Ben, Ik neem aan dat de tekst die je zoekt op één van de grote ged...